* * * * * * **Roadmap - from Stockholm/Bromma to Adelsö
karta_ekero.GIF (109369 bytes)


1. Drottningholm.
 
Ni ser kungafamiljens slott redan på bron över till Lovö. Har man aldrig varit där kan det vara värt att stanna till och se hur de bor.

2. Fantans hög.  
En otäck berättelse ligger över detta offerkast som än i dag kan ses på vänster sida av vägen bara några hundra meter efter Träkvista. Högen påminner om en majbrasa och det finns ingen lämplig plats att parkera så ni får stå i vägrenen. Stanna till och läs på skylten intill högen. Ta med en pinne eller kvist och låt traditionen leva vidare.

3:1. Nyckelby. Titta upp till höger i korsningen, på kullen, så ser ni en liten röd runsten.
3:2 Svänger ni till vänster kommer ni till Helgö som var föregångaren till Birka. Det finns inte mycket att se ovan jord men det kan vara trevligt att ha varit där.
3:3 Efter korsningen ser ni på båda sidor om vägen Ekerös bäst bevarade gravfält från vikingatid.

4. Källa med gott vatten. Stanna till här med dunkar och flaskor och fyll på förrådet med friskt källvatten. Ni hittar källan på höjden i Rastaskogen. En skyllt pekar åt vänster med texten Lönnviksvägen, följ den ca 150 meter så ser ni en tall på vänster sida där många bilar har varit parkerade. Därifrån går en stig in i skogen till källan. Den är iordningställd för bekväm påfyllning.

5. Bada i lagunerna! I de gamla, nästan 60 meter djupa, sandtagen intill Långtarmen kan man bada i det klara, blågröna, källvattnet. Temperaturen är alltid några grader över själva Mälaren och vattnet har hög PH. Var försiktiga med barnen och er själva, lagunerna är så djupa att det är svårt att få upp den som sjunker till botten... För att hitta dit gör ni följande. Vid en skyllt som pekar åt höger står det badplats och en annan Husby, följ dessa.

6. Munsö kyrka. Detta är en av tre rundkyrkor som byggdes så för att vara lämpliga som försvarstorn. Värt att stanna till här om man är tidig till färjan. Det finns även en runhäll i området som i dag är försvunnen, håll ögonen öppna.

OBS!
Vägen ut till Adelsö är välskött, naturen är underbart lantlig och vacker. 
Ta med kikaren och titta efter fåglar och vilda djur. Kör försiktigt även om 
vägen inbjuder till höga farter, här finns gott om både rådjur och älg.


Uppdaterad 27 augusti, 2005 av Kalle Runristare All rights reserved, ©